Tidningar i väggen år 1901

En sak jag har reflekterat över är att jag har alltid haft ett enormt ointresse för historia. Jag har aldrig funnit det intressant i varken skolan eller på museum.
Något jag däremot har fallit för är äldre hus och deras historia. Jag gissar att det beror på att jag känner att det blir ett litet detektivarbete och ”vanlig historia” är redan utforskat område.

I samband med renovering hittades tapet med bruna och senapsgula blommor och tidningspapper från Westerbotten år 1901.
En del av tapeten med tidningarna i bakgrunden

I boningshuset här på Tarva Gård fanns ingen tvättstuga eller annan form av tvättmöjlighet. Så nu har vi valt att bygga om en gammal toa från pigdelen i huset till en pytteliten tvättstuga.
Vi har nu hunnit att bila upp golvet och bytt avlopp då det var ett icke godkänt avlopp där tidigare, samt tagit ut alla badrumsprylar som WC-stol, handfat och badkar.

Nu i helgen började vi riva väggarna som tills nu har varit i masonitskivor. Under de skivorna hittade vi först en tapet med några blommor i någon brun och senapsgul kulör.

Närbild på en tidning Westerbotten från 16:e februari år 1901. Man kan även läsa rubriken färska renstekar.
Här ser man att tidningen är från 16:e februari år 1901. Dock råkade jag riva bort ettan men kan se den om man kollar riktigt noga.

Under denna tapet har man tätat det med gamla tidningspapper. Av att bedöma till årtalet på flera av tidningarna verkar detta rum vara tapetserat någon gång i början av året 1901.

Tidningsartikel från år 1901 om prästbristen i Hernösands domkapitel i Westerbotten.
En artikel om Hernösands domkapitel och dess brist på präster från år 1901.

Något som jag tyckte var lite småroligt var ändå att jag hittade en artikel om prästbristen i Härnösands stift eller som det hette då ”Hernösands Domkapitel”. Tyckte först det lät lite märkligt att det var ett uppslag om detta i Västerbotten då vi numera tillhör Luleå stift. Dock har jag en släkting som berättade att fram till år 1904 tillhörde vi även Härnösand stift.

En beskrivande tidningstext om salubrin.

Dock är min favorit hittills den beskrivande texten om Salubrin.

Du kanske också gillar

14 kommentarer

  1. Det är roligt när man ska renovera och hittar de gamla tidningarna i väggar och golv. Mitt ex hade någon liknande tapet när vi renoverade där.
    Glöm nu inte att bygga in något i den nya tvättstugan, en tidning och en sedel kanske? Sånt som ska hittas i framtiden.

  2. Oj så intressant. Finns det inget hembygdsmuseum eller liknande som kan ha böcker från den tiden så ni kan få veta vilka som bodde där? Kanske hela husets historia! Värt ett försök kanske!
    Spännande!

    1. Men kul, har aldrig hört talas om något sådant tidigare. Har dock inte hittat det heller.
      Däremot är vi första familjen som bor här som inte tillhör släkten. Vi har fin kontakt med förra ägaren som varit här en hel del under hans uppväxt och han har berättat en hel del. 🙂 Nu väntar vi bara på att pandemin ska lätta så vi kan komma förbi de på en kaffe och titta på gamla foton m.m. från huset.

    1. Verkligen en helt annan era 🙂 Har själv även upplevt i ett annat sekelskifteshus jag bodde i under min uppväxt där vi hade mossa och jord som isolering i väggarna. Skulle aldrig hända idag 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *